Galleri Falkenbergs Konstskola

Hilda Jamili

Jag har länge arbetat med frågeställningen om vad det betyder att vara dotter. Hur det är att vara från en familj med två vitt skilda kulturer, men med en gemensam tro. Att ha ursprung från Sverige och Iran, men varken se svensk eller persisk ut. 

I mitt arbete gestaltar jag min inre värld och sökandet efter identitet. Jag använder mig ofta av symbolik och ett återkommande motiv är glödlampor. Både för att tala om sökandet, men också “finnandet”. I början av processen behöver jag låta intuitionen överrösta logiken. Jag brukar lägga “Varför” åt sidan och inte ifrågasätta mina impulser. Istället vill jag lita på min nyfikenhet och låta det jag fångas av medvetet och omedvetet spegla mitt inre. Men varför jag gör som jag gör anar jag först senare i processen. 

Min kristna tro har en central plats i mitt arbete. Min identitet och inre trygghet är för mig starkt rotad i min tro och det tar sig uttryck på många olika sätt i mina verk. Min tro och mina svenska och persiska rötter är alla grenar som kopplas till frågan om att vara dotter. I teckningen Tröst gestaltar jag känslan när hjärtat sveps in i trösten från Gud och hur det är min trygga punkt. Den mjuka formen som uppstod i tecknandet har ett nära släktskap med stenen som är grunden i skulpturen Dotter. Verket bygger på en tanke om ett släktträd och på stenen har jag skrivit det persiska ordet dokhtar som betyder dotter. Vad betyder det att vara en dotter? är en fråga som ständigt får nya svar och som jag vill fortsätta att söka svar på.

 

e-post: hilda.jamili@hotmail.com

instagram: @freeasabirdarts