Galleri Falkenbergs Konstskola
Ömkans mask, akryl på papper, 29,7 x 42 cm.
1/4

Miku Maria Gustavsson

Min konst kommer ur nyfikenhet på starka upplevelser.

 

ljus och mörkaste mörker

något att säga

säga till om något

 

I videoverket Ta ditt blodtryck själv utforskade jag negativa erfarenheter av vården i samband med att jag fick högt blodtryck. I Negligerad magkänsla tecknade jag ett arbetslivsminne fyllt av ånger över att jag valde att lyssna mer på andra än min inre röst som visade sig ha rätt.

När jag gjorde Ömkans mask var jag i en orolig tid, satt i soffan med akvarellpapper i knät, lyfte ett mot ansiktet och markerade ögon, näsa och mun med blyertspenna. Tänkte efter hur det känns att vara lugn, koncentrerat tänka ut vad som är bäst och samtidigt vara observant för att se allt som händer i ens värld. Jag valde färger och började teckna. Efter en stund vaknade jag till och masken var färdig, liksom jag själv.

Skulpturen Öppen vaksamhet kom till genom att knäcka och forma stora kartongbitar som jag limmade ihop med tunna pappersark och målade tills skulpturen kändes hel. Den ingår i projektet Sliten cirkus, från ett traumatiskt minne av när jag i chock upplevde att jag blev helt tom i huvudet samtidigt som jag behövde vara vaken för allt som hände.

Tidigare har jag stickat, vävt, gjort collage och fanzines, tecknat och skrivit. Ofta med färgstarkt uttryck på ett utvalt tema. Under året har jag utvecklat känsligheten i den kreativa processen, som är krävande, mörkare än någonsin och alltid värd ansträngningen.

 

e-post: mikumaria@gmail.com

instagram: @mikumaria @discopippin

tel: 0702-707295

Fotograf, porträttfoto: Jan-Anders Gustavsson.