Sunset, videoverk, 2.40 min.

Agnes Widbom

1. Golvet i min förra lägenhet lutade några grader och vissa golvplattor låg löst. En boll i ena änden av rummet kunde rulla hela vägen till dörren i andra änden. Taket lutade inåt och fönstrena var vända mot himlen. Jag tappade ofta balansen, fumliga en-sekunders danser. Men ett litet fönster i duschen ramade perfekt in månen kl.23.

2. Jag upptäckte nyligen en ny muskel med hjälp av en harkling. Den sitter på sidan mellan revbenen och höften och buktar ut när muskeln är aktiverad. Från den muskeln kan jag ropa och sjunga högt i bilen. Ropet kommer som från under magen. Där verkar finnas något sedan innan jag kunde prata.

3. Spädbarn och Rhesusapor känner av sina hjärtslag. Ställda framför en monitor med ett studsande rosa moln tittar de närmare på molnet om det är ur synk med deras hjärtrytm. Att vara medveten om sinnesintryck från kroppens inre organ kallas interoception. Barnet och apan ser världen genom pulsen, andetaget och rodnande kinder.

E-post: agneswidbom@gmail.com