Skulptur, renhorn, 7 x 3 x 0,6 cm. Hårdskiss.

Kristoffer Unga Pirak

Ähpar är inom samisk mytologi namnet på ett barn som begravts utan att döpas, och också namnet på ett fjällmassiv. Kollar du på Ähpar från norr ser det ut som Wu-Tang Clan loggan. Verket Äh-Par Ain’t Nothing to Fuck With är en diptyk där Staten Island får möta Luovvaluokta. Den fysiska delen av verket är gjort i renhorn och trä förädlat med en gravyr, den andra halvan är dess digitala version, en .jpg som NFT. Ähpar var också namnet på ett släkte från trakten innan de påtvingades sina svenska namn från kolonialmakten.

Under min uppväxt var duodji ständigt närvarande. Utövandet är förankrad i en naturkännedom och romantisk syn på omgivningen. Mitt samiska arv har fått mig att leva mitt liv med och av naturen, med en stor vördnad för dess krafter och tacksamhet för dess frukt. Jag letar ständigt efter nya tillvägagångssätt att gestalta detta på för att bevara, förnya och föra arvet vidare.

Jag arbetar ofta med konceptualisering och tredimensionella verk, med skisser och text som bas och förlagor. Livet ute i och med naturen är centralt i mitt skapande. Antingen så sker hela processer där eller så hittar jag materialen där. Både processen och levnadssättet ser jag därför som en del av mitt konstnärskap. Jag försöker vara lyhörd och öppen för att finna nya vägar att gestalta mina tankar och känslor på och materialvalen är aldrig givna, även om jag har en förkärlek till naturmaterial där trä alltid kommer ha en stor plats i mitt hjärta.