Galleri Falkenbergs Konstskola
The Blob, papier maché och gips, 25 x 12,5 x 10,8 cm.
1/4

Maria Tyni Nilsson

När jag arbetar så är det på nåt vis som en vibration i kroppen som letar sig fram i ett uttryck. Uttrycket blir nåt som bara sker. Mina processer ser olika ut för varje gång och de är ofta en ingång till nya idéer. Jag har en nyfikenhet att testa gränser och lära mig nya saker hela tiden.

I mitt måleri så arbetar jag ofta med konkurrerande färger, lager på lager och olika texturer. Det abstrakta är grunden i det jag gör, och det kommer ut helt naturligt i sin egen energi, men jag blandar det också med figurativt.

Under året har jag fokuserat på rörelser och jag har utforskat det böjliga, mjuka mot det platta, hårda genom mina skulpturer. Jag gillar själva mötet mellan olika material och har använt mig av kartong, gips, papier maché, lera och ståltråd för att nämna några.

I min skulptur The Blob så har jag arbetat med egen papier maché och gips. Det började som en kompakt boll som jag smacka ned i bordet. Jag ville göra hålrum i den, men så fort den landat så ville det ut mjuka formationer från den istället och då var det bara att följa det. Och ju mer oregelbunden jag fick den, desto bättre kändes det i själen. Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta bygga ut den.

I arbetet med Movement drogs jag till färgen röd och ville få känna färgen mellan fingrarna och kontakten med pappret, så jag målade med handen som pensel. Jag började med stora schvungiga rörelser i rött och bilden letade sig fram i min tanke så sakteliga. Efter halva målningen så övergick jag till ett mer kontrollerat sätt att dra linjer, och det vita ville täckas av färger. Blicken fladdrade över bordet och landade på lila och guld som jag vanligtvis inte använder så ofta, men som av nån anledning bara skulle vara med. Även om jag har en tanke från början om att använda en viss färg, så brukar det alltid ändras för känslan drar mig åt ett visst håll. Och jag följer den även om det känns konstigt i början.

 

e-post: starsign26@hotmail.com

instagram: art_made_by_she

tel: 070-6542488