Galleri Falkenbergs Konstskola
Utan titel, installation med badkar, snö och akrylfärg, 200 x 80 cm.
1/4

Lina Johdet

Berättartraditionen är stor norr om Polcirkeln, här finns tyst kunskap och levnadsöden att lära sig av. Det är från dessa samtal jag hämtar min inspiration och och kunskap. Min målsättning är att kommunicera ut dessa berättelser genom ett konceptuellt perspektiv och öppna upp till samtal. Jag experimenterar med att låta miljöer mötas, bygga upp och iscensätta. Installationer och skulpturer möter fotografiet. Men framförallt använder jag de snötäckta vidderna som utställningsrum.

Tidigare har jag studerat på kandidatprogrammet “Museer och kulturarv” på Stockholms universitet. Utbildningen gav fördjupning i kulturarvsfrågor från konstvetenskapliga och etnologiska perspektiv. Jag själv valde ofta att samtala om dessa frågor genom ett minoritetsbefolknings-perspektiv, då jag själv tillhör en av de svenska minoriteterna (Tornedaling).

Med detta i bagaget har jag utvecklat ett intresse för frågor som berör arv. Vad är det vi ärver, hur förvaltar vi det och vad lämnar vi efter oss till nästa generation? Vilken är platsens betydelse och människorna som vistas på platsen? Detta är några av de saker jag vill samtala om genom min konst.