Galleri Falkenbergs Konstskola
Amarillo/Gul (Akryl på pannå, 56,5 x 41 cm)
1/4

Cipriano Calonico

Några riktlinjer i mitt angreppssätt till måleri är improvisation och konstruktion.
Här använder jag ordet form för att syfta till allt som kan finnas på bildytan eller är kopplat till den. När jag målar så tänker jag ibland att jag skapar skulptur i två dimensioner. Jag inser att jag ofta använder former som block. En del kommer från automatiska små skisser, andra från saker jag ser eller minns. Vissa former återkommer. Jag försöker se formerna utan förbestämda kategorier, sudda bort begränsningarna och fokusera på kopplingar. I princip använder jag allt som finns tillgängligt framför mig och inom mig.

För det mesta avstår jag från att beskriva vad formerna betyder. Jag vill inte ha språket inblandat för tidigt i processen och jag är lite besatt av den idén. Men formerna kan ha en eller flera betydelser, någont enkelt som till exempel ”upp” eller ”ner” eller något mer symboliskt eller metaforiskt som till exempel att de silvriga tårarna symboliserar förändring och transformation.

Allt är tillåtet, allt är tillgängligt. Det finns ingen tydlig plan från början utan allt sker i görandet. Jag vill ha det så öppet som möjligt för att kunna röra mig så fritt som möjligt. Det är i interaktion med materialet som en riktning tar form i respons till det som dyker upp och i relation till allt som finns omkring.

E-post: ciprianocalonico@gmail.com
Instagram: @ciprianocalonico