Galleri Falkenbergs Konstskola
Utan titel (2023) Olja på bomullsduk, 95 x 63 cm
1/4

Linn Viste

Som konstnär är mitt arbete en återspegling av min intuitiva process att få fram ett tydligt uttryck genom det dynamiska samspelet mellan form, linje och färg. Jag har under året arbetat kontinuerligt med projektet The Pink Book Series, en teckningsbok där jag samlar tankar och intryck likt en dagbok. För att bevara spontaniteten i skisserna valde jag bläck på papper som medium. I efterhand har jag valt ut några av skisserna som fick ett nytt liv genom Photoshop. I Photoshop har bilderna kolorerats med en bakgrund gjord i programmet Penup på mobilen, detta för att utforska en ny typ av sammansättning av digitala och traditionella tekniker som jag inte har provat tidigare.

Genom att experimentera i den digitala världen har jag hittat nya sätt att ta mig an oljemåleriet. Bredvid den digitala världen är det nämligen olja på duk av bomull eller linne som lockar. Olja är en långsam och tidskrävande process, till skillnad från digital bildbearbetning. Året startade med alla prima men har mot slutet börjat närma sig en glazing-teknik. Det har skapat utrymme för att utforska den abstrakta bilden under tiden den alstras. 

Jag har alltid haft en stark dragning till vibranta färger, jag har därav valt att utgå från ett CMYK perspektiv- transparenta färger i blått, magenta, gult och en opak vit istället för svart. Palettens färger består alltid av enbart dessa pigment oberoende av om det är verklighetsåtergivning, som t. ex ett stilleben, eller en abstrakt målning som jag arbetar med för tillfället. 

Till följd av att jobba mångfacetterat i år finner jag det lättare att lita på processen, och färgerna hittar nya harmonier. Jag strävar efter att utmana förutfattade begrepp, provocera tanke, väcka känslor och driva gränser för att transportera betraktaren till en värld av förundran och nyfikenhet. 

 

E-post: Linn_viste@live.com