Galleri Falkenbergs Konstskola
Utan titel (2022) Blyerts och plastförpackning på papper, 12,1 x 12,5 cm. Utan titel (2022) Tusch och streckkoder från kvitton, 21,0 x 29,7 cm.
1/4

Alva Nilsson

I mitt konstnärskap använder jag mig ofta av olika figurationer från populärkultur och dess ornamentik och symboler. Tatueringsestetik, spel, internetkultur och graffiti - det kan dyka upp lite här och var. Det händer även att gotiska inslag och existentiella teman som liv och död letar sig in i mitt arbete. Till exempel dyker det ofta upp former som liknar kroppsdelar och organ. 

Det senaste året har delar av mitt arbete börjat närma sig frågor som har med konsumtion att göra. Eller var det konsumtionen som närmade sig mitt arbete? Det började i alla fall med ett kollage där jag använde det som fanns nära till hands för tillfället. Det råkade vara ett kvitto. Det blev en serie kollage med kvitton och det konsumtionsrelaterade materialet expanderade. Plasthandtag från en bal med hushållspapper, bipacksedlar, symboler från olika förpackningar och streckkoder letade sig in i både kollage och måleri. När kvittona användes i kollageform upptäckte jag att texten och symbolerna blev som hemliga kryptiska meddelanden med ett visst mörker, en slags svart humor. Ett verk tog formen av en teckning föreställande en rosa formation, kanske ett moln eller ett något inomkroppsligt, med streckkoder som sticker fram ur olika veck. Så kanske handlar det inte alls om konsumtion, även om materialet kommer därifrån?

 

E-post: alvanilsson01@hotmail.com