Galleri Falkenbergs Konstskola
Jaha (då blev det såhär) (2023) Ritkol, knådsudd och färgpennor på Canson-papper, 153 x 136 cm.
1/4

Matilda Kirpensteijn

I min närhet har jag skog och natur. Där får alla sinnen stimulans och jag kan gå in i ett djupt observerande. Jag försjunker i strukturen av en ihålig gammal stubbe, i trassliga grenverks oändliga komplexitet. Jag sparar minnesbilder, ofta fotograferar jag. Bilder som jag sedan abstraherar och bearbetar genom teckning och måleri. Målningen ”Världsbygge” är resultatet av en sådan process.    

Skogen är en plats där jag kontinuerligt arbetar med installation och intervention. Verket ”Vagga (för själ)” utgörs av en grenklyka som bundits samman med garn och fått en form som för tankarna till en vagga. Verket har sedan installerats i skogen och fotograferats. Där har vaggan, liksom livet, fått möta naturens krafter och därmed sin egen förgänglighet. Idag finns verket kvar som ett fotografi. 

Under året har jag kontinuerligt arbetat med ämnen som förgänglighet, tid och arv, och låtit nyfikenhet och lekfullhet utgöra riktningen. En stor del av mitt arbetssätt består av att ge mig själv tillåtelse att associera fritt och vilt. Tankarna som blixtrar genom mig tar formen av bilder och förnimmelser, och är en del av min ADHD. I det performativa verket ”Jaha, (då blev det såhär)” (2023) utgör titelmeningen grunden för teckningen. Jag har arbetat intuitivt och med ett kroppsligt förhållningssätt till bilden; den har slagits, rivits men också arbetats med detaljerat, mjukt och koncentrerat. Jag har lagt till, suddat ut och länkat samman, och bilden har blivit en slags manifestation över mitt innersta och en subjektiv tolkning av vår samtid.

 

E-post: Mamutboy07@gmail.com

Instagram: @mamutboy

Whatsapp Buissness: 0762275320