Galleri Falkenbergs Konstskola
Ser du mig? (2022) Videoverk, Längd: 2.59 min
1/4

Hrafn Karlsson

Jag arbetar främst med porträtt i olika format och medium.  Det klassiska porträttet betydde mycket för våra förfäder, det var ett sätt att uttrycka vem som var viktig – och vem som inte var det. Därför är det viktigt för mig porträttera transpersoner och queera, och skildra både mina egna erfarenheter och andras.

Genom videoverket ”Ser du mig?” vill jag påvisa hur avhumaniserande och förtryckande transvården i Sverige är. Texten jag läser upp är utdrag från min journal från Lundtrömsmottagningen där jag utreds för könsdysfori. Man ser mig skratta och le, leva livet och växa upp, samtidigt som en psykolog beskriver mig med orden “tom blick, något flack mimik” och hävdar att stabilisering av måendet krävs innan utredning kan fortsätta. Jag sökte till Lundströmsmottagningen första gången 2019, blev nekad och sökte igen. Nu, 2023, är utredningen färdig och jag väntar på att en läkare ska ställa diagnosen “könsöverskridande identitet” eller “transexualism” så jag kan få könsbekräftande behandling. Jag väntar på att jag ska få bestämma över min egen kropp igen. Mitt liv har lagts på hyllan för att någon annan än jag måste övertygas om att jag är jag, och min kropp är min kropp. 

I väntan på vård fick jag hitta alternativa sätt att göra min kropp beboelig. Det jag funnit mest hjälpsamt har varit tatueringar. De har tillåtit mig älska de delar av min kropp som gjort ont när jag sett dem, och jag ville kunna ge detta till andra. Jag kan inte vandra in på vilken studio som helst och be om att få bli lärling, så jag lärde mig själv. En gammal vän ville att jag skulle designa och tatuera en råttkung på deras rygg. Design, stenciler och applicering tog totalt omkring 20 timmar och fördelades över fyra sittningar. När arbetet var klart och min klient sa att de blev lyckliga varje gång de såg sin rygg, att de inte kunde vänta på att gå topless på stranden, så visste jag att jag hade lyckats.

 

E-post: yessirgoodsir@gmail.com

Instagram: @yesssirgoodsir

Fotograf: Selma Muzur Tankovic