Galleri Falkenbergs Konstskola
Untitled (2023), oljefärg på papper, 29x42cm
1/4

Miranda Johansson

Persefone i den grekiska mytologin räddades från underjorden, men eftersom hon nere hos Hades ätit av ett granatäpple måste hon därefter uppsöka dödsriket varje år. Då sörjer hennes mor så mycket att växtligheten tappar sina löv, och kyla och mörker drar in över världen. Det är en berättelse om hur årstiderna uppstod men också om den nödvändiga samverkan mellan ljus och mörker, vila och rörelse, liv och död.

Det var min mentor Ulrika Segerberg som gjorde kopplingen till Persefone när vi diskuterade mitt arbete. Det här samspelet mellan ljus och mörker, mellan livet och underjorden, är viktigt i mitt konstnärskap. Jag vill bygga upp och förmedla drömvärldar, med kraft från både mörker och ljus. Där det uppstår skuggor, som talar om tid och det förgängliga. Där dagdrömmar som mardrömmar kan finnas tillsammans.

I min familj har det cirkulerat många historier kring grävlingar. I mitt konstnärskap har djuret blivit som en symbol. Genom att gestalta den på olika vis har jag närmat mig minnen och det förflutna. Men i mitt konstnärliga arbete är det också viktigt att vara här och nu, att känna det som är i stunden. Medveten i ögonblicket.

En grundidé som jag förhåller mig till är den om hur vi som människor växer och tar oss igenom ljuset med våra rötter i mörker. Trots allt.

 

E-post: Mirrani.art@gmail.com

Instagram: https://www.instagram.com/mirrani.art/