Galleri Falkenbergs Konstskola
Once, in between (2023) Kartong, gängstång, koppartråd, målad lera och stärkt tyg. 76 x 45 x 40 cm
1/4

Johanna Bornsjö

I strandens kant växer vassen, från lerbotten upp genom vattnet till luften. Vassröret böjer sig och svarar mot vattnets och vindens rörelser. För inte så länge sedan gick du över det frusna vattnet, där de sågade isblock som skulle läggas i isskåp med halm. Du hade badat där om somrarna, färdats med strömmen och sprungit tillbaka för att hoppa i en gång till. Sedan blev du kartriterska och var med och ritade om markerna som skulle utdikas. Markens egenheter och våra egenheter, olika slags gränsdragningar, fåror och linjeföringar. 

Det materiella är viktigt i mitt arbete: den elastiska tejpen med sin textur, den blöta kartongen som ibland torkar och blir vass av limmet, tyget som hårdnat i veck, de olika pigmenten och den svarta målade leran som blänker till. Jag låter färgen rinna eller håller den i avgränsade fält. Jag staplar, stryker dit tejp i överlappande lager, syr stygn, samlar och spänner fast.

Under det här året har jag lärt mig väldigt mycket och introducerats till många bra redskap. Det har varit viktigt att få möjlighet och ramar för att kunna gå in i ett virrvarr, våga sig ut i något okänt och lita på görandet. Jag har också kunnat hitta tillbaka till det lekfulla och äventyrliga som finns i konstnärligt arbete. Tack alla ni som har inspirerat och som jag har fått lära mig från! Det här året har betytt väldigt mycket för mig.

 

E-post: jo.bo.lind@gmail.com