Galleri Falkenbergs Konstskola
Azalea februari (2023) Olja och akryl på papper, 37 x 50 cm
1/4

Karin Andén

När jag målar blir bilden för mig som ett rum att gå in i. Jag försöker fånga stämningen i det och hitta en serie av färger som passar. Ibland blir det ett lugnt bildrum och ibland ett med hög energi. Under året har jag arbetat undersökande med att gå vidare i målningar genom att måla över dem eller med att göra flera olika varianter av samma motiv. Självporträtt i grönt och blått visas här i tre stadier och målningen Azalea februari har tidigare haft skarpare färger och andra kompositioner. Detta förhållningssätt har tillåtit mig att experimentera med former och färger och samtidigt söka efter ett eget uttryck och arbetssätt.

Bergsvandrarna började som en abstrakt målning men sen fick två av formerna bli människor. Jag har hållit på med den i snart ett år och lagt till och tagit bort saker och testat olika sätt att måla, men mest har jag tittat på den och undrat vad det är för något. Jag vet fortfarande inte vad den föreställer eller vilka personerna är.

När jag började intressera mig för färg och måleri hade jag precis utbildat mig och tagit examen inom andra områden. Därför tog det några år innan jag fick möjlighet att ge det konstnärliga skapandet den tid och uppmärksamhet som krävs för att kunna utvecklas. Det har givit mig mycket att under ett år på Falkenbergs konstskola få finnas i ett sammanhang och att få vägledning kring uttryck och processer. Framåt vill jag fortsätta måla och lära mig mer för att utvecklas mot ett eget konstnärskap.

 

E-post: karin@anden.se

Instagram:@karinandens