Galleri Falkenbergs Konstskola

William C. Woxlin

Under min uppväxt på 90 och 00-talet drabbades världen av flera katastrofer: förlisningen av Estonia, attackerna mot World Trade Center och jordbävningen och Tsunamin i Indiska oceanen. Via media kom de tätt inpå och satte djupa spår; det kändes som att undergången var nära, samtidigt som det visades romantiserande katastroffilmer och kärlekskomedier på TV. Denna absurda kontrast formade min syn på världen och väckte mitt intresse för att undersöka den med ett kritiskt förhållningssätt.

Jag skapar idébaserade konstverk med en grund i samhällskritik, satir och tragikomik. Huvudsyftet är att granska psykologiska strukturer och normer som styr människor och deras identitet i det post-milleniala samhället. I mina verk använder jag mig av filosofiska perspektiv som nihilism och absurdism och jag återkommer till en undergångstematik som symboliserar förgörelse, förnyelse och förändring.

Jag arbetar konceptuellt med mina verk där utforskandet utförs i idéstadiet och får visuell form när verket (skulpturen, ljud- och videoverket, teaterperformancet eller konstspelet) skapas, presenteras och utvecklas i flera steg: ett spel kan presenteras i bokform, spelas av en person som blir en film och en installation etc. Publiken kan interagera med spelet och bli en del av verket. Det blir en slags processbaserad idékonst där det konceptuella och det visuella uttrycket har en växelverkan och är beroende av varandra. Min arbetsprocess liknar utförandet av vetenskapliga experiment. Först teori, sedan metod och utförande.

I nästan alla katastroffilmer så avslutas berättelsen med ett hopp om att mänskligheten kommer att klara sig, trots allt, och att du som individ inte behöver förändra något hos dig själv. Du lämnas med känslan av att allt kommer lösa sig och att historien får ett lyckligt slut. Vi får sällan möta den direkta hopplösheten, och det är den jag vill gestalta i många av mina verk.

E-post: info@williamcwoxlin.se
Hemsida: www.williamcwoxlin.se
Instagram: @williamcwoxlin
Facebook: @williamcwoxlin
Vimeo: @williamcwoxlin
Youtube: Kanal

William C. Woxlins fiktiva utställning 'Pause/Play Experience' (PDF)