Galleri Falkenbergs Konstskola

Sofia Krook

När jag var yngre ville jag bli musiker. Jag blev så tagen av alla känslor musiken gav mig att jag började leta efter ett sätt att kunna förmedla mina egna känslor, inte minst från min uppväxt som var präglad av mobbing och depression. Även om musiken fortfarande har en viktig plats i mitt liv och är en del av min kärna, är det genom konsten jag känner att jag kan uttrycka de känslorna.

Jag var intresserad av konst under min uppväxt så länge som den avbildade former jag kunde förstå. Den föreställningen är något jag har fått kämpa med även i vuxen ålder, men det är också en kamp som jag har kommit att älska.

Under min studietid på Santa Monica College tog det lång tid innan jag började känna att jag var på rätt väg och tillåta känslorna att få ta plats i målningarna genom linjer och tomma fält istället för att försöka göra ett perfekt porträtt. En av mina lärare pushade mig till att upptäcka nya saker. När jag praktiserade på ett galleri för abstrakt konst kom jag till insikt att abstrakt konst inte bara behöver se ut som verk av Mark Rothko eller Jackson Pollock utan kan vara exakt det som du själv behöver.

Jag älskar fortfarande det traditionella och figurativa måleriet, det ger mig samma känslor som det abstrakta: en blandning av entusiasm och avslappning.

Det finns en cover av Velvet Undergrounds “I Found a Reason” av Cat Power som jag älskar, den är nog det närmaste jag kan komma en förklaring av vad jag vill kunna åstadkomma: den har en enkelhet skapad av en blandning av råhet, skönhet och mänsklighet. Den är avskalad till det allra viktigaste men målar samtidigt upp en bild av Sixtinska Kapellets hela prakt. Jag vill utveckla det jag har och är tills någon annan känner något liknande inför det som jag har skapat.

◊ Sofia Krook är bosatt i Göteborg. Hon har tidigare studerat konst på Santa Monica College i USA samt socialpsykologi och beteendevetenskap.

 

Mail: psa.krook@gmail.com
Instagram: sofiakrookart
Hemsida: https://psakrook.wixsite.com/sofiakrookfa